Oznake

, , , ,

Voditelj radionice oblikovanja šumskog vrta bio je Rakesh Rootsman iz Velike Britanije (šesti slijeva)

Oko 70-ak zainteresiranih Varaždinaca, ali i gostiju iz Međimurske županije te čak i iz Zagreba, prisustvovalo je četverodnevnom edukacijskom programu koji je Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica” održala od 16. do 19. kolovoza. Program je objedinio teme tranzicijskog pokreta, permakulture i oblikovanja šumskog vrta.

Tako je u varaždinskoj Županijskoj palači 16. kolovoza održana projekcija dokumentarnog filma “U tranziciji 2.0”, s diskusijom kojom je moderirao socijalni poduzetnik Nenad Maljković iz Zagreba. Filmom je prikazano 16 priča sa 7 kontinenata koje govore o tome kako lokalne zajednice osmišljavaju rješenja da bi se lakše nosile s ekonomskim, ekološkim i društvenim problemima današnjice. Cilj je, rečeno je, raditi na stvaranju zajednica neovisnih od globalnih i nacionalnih centraliziranih sustava. Lokalna rješenja za zadovoljenje osnovnih životnih potreba na održiv način u fokusu su tranzicijskog pokreta, naglašeno je tom prilikom.

Već dan kasnije, 17. kolovoza, gost iz Velike Britanije, Rakesh Rootsman, na istome mjestu održao je inspirativno predavanje o permakulturi, odnosno o dizajnu ljudskih životnih prostora, odnosa i aktivnosti koji se temelji na uočavanju obrazaca u prirodi, a čime se postiže održivost tako dizajniranih sustava. Tijekom vikenda, 18. i 19. kolovoza, Rootsman je na Varaždin Bregu održao i radionicu oblikovanja šumskog vrta, jednog inovativnog permakulturnog koncepta.

– Zadovoljni smo odazivom građana na ova dođanja, pogotovo stoga što se pojmovi poput tranzicijskog pokreta i permakulture u varaždinskom javnom prostoru gotovo uopće nisu koristili. Ovo je jedan mali iskorak u tome smjeru – rekao je Goran Hanžek, jedan od članova Udruge “Gredica”.

Fotogalerija: Projekcija filma “U tranziciji 2.0” (16. kolovoza 2012.)

Fotogalerija: Predavanje “Permakultura” i radionica “Šumski vrt” (17.-19. kolovoza 2012.)