Oznake

, , , , , ,

ilustracijaUdruga “Gredica” u suradnji s udrugama “Biovrt – u skladu s prirodom” i ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) u subotu 25. listopada u Varaždinu organiziraju dva predavanja te prigodnu razmjenu sjemenja za građane. Prvo predavanje, pod nazivom “Uspješan biovrt unatoč teškoj klimatskoj godini”, održat će Silvija Kolar Fodor iz udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, dok će nakon nje Sunčana Pešak iz udruge ZMAG iznijeti iskustva stečena na projektu “Sjeme za budućnost”, o tome kako se čuvaju domaće sorte u drugim zemljama Europe.

Predavanja i razmjena sjemenja bit će održani u prostorijama I. mjesnog odbora (Ulica Alojzija Stepinca 1, ulaz u dvorište iz Pavlinske, preko puta kafića Gaudeamus), s početkom u 10 sati.

Na razmjenu sjemenja se pozivaju svi pojedinci i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i na taj način doprinositi očuvanju naše biološke raznolikosti.

U svome predavanju Silvija Kolar – Fodor predstavit će mnoštvo savjeta o tome kako se na svom vrtu prilagoditi sve češćim klimatskim promjenama. Naime, posljednjih nekoliko godina svjedočili smo ekstremnim vremenskim prilikama (velikim sušama ili iznimno kišnim i vlažnim razdobljima) pa takve godine izuzetno otežavaju uzgoj hrane na vlastitim vrtovima. Međutim, postoje i praktična rješenja i znanja koja će vam pomoći kako da se nosite s vremenskim (ne)prilikama, bolestima, nametnicima i ostalim nedaćama te i u takvim godinama imate zadovoljavajući urod na svom vrtu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Projekt “Sjeme za budućnost”, u koordinaciji udruge ZMAG, je partnerstvo među sjemenarima iz Engleke, Poljske, Portugala i Hrvatske kojim želimo istražiti različite modele organizacije mreže čuvara domaćih sorti. Kod nas se na projektu okupilo više organizacija sjemenara iz Varaždina, Čakovca, Siska, Nove Gradiške, Zagreba i rodila se ideja umrežavanja. Želimo s vama podijeliti iskustva i prenijeti informacije i dojmove s putovanja – najavljuje Sunčana Pešak svoje predavanje.

Silvija Kolar Fodor

Silvija Kolar Fodor

Predavačica Silvija Kolar – Fodor predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na http://www.biovrt.com, autorica tekstova rubrike “Biovrtlarica” u prilogu Vrt časopisa 24sata, kolumnistica na portalu Naturala.hr, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, administratorica foruma Vrtlari, zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija, koja radi na promicanju i edukaciji o životu uskladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.