Oznake

, , , , ,

Predavanje Silvije Kolar Fodor o tome kako imati uspješan biovrt unatoš lošim vremenskim prilikama

Predavanje Silvije Kolar Fodor o tome kako imati uspješan biovrt unatoš lošim vremenskim prilikama

Promjene klimatskih prilika pred vrtlare stavljaju nove izazove i potrebu za njihovim neprestanim prilagođavanjem i pronalažanjem i primjenom novih tehnika i metoda vrtlarenja. O tome kako usprkos takvim nepovoljnim okolnostima ipak imati uspješan biovrt u Varaždinu je u subotu 25. listopada zainteresiranim građanima govorila Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”. Njezino predavanje, održano u prostorima I. mjesnog odbora u organizaciji Udruge “Gredica”, bilo je središnji dio programa koji je također obuhvaćao i prigodni mali sajam razmjene sjemenja te predstavljanje spoznaja hrvatskih sjemenara koji su se u sklopu međunarodnog projekta “Sjeme za budućnost” upoznali s time kakva su iskustva u očuvanju starih domaćih sorti raznih organizacija u drugim europskim zemjama.

– U novim klimatskim okolnostima treba rastegnuti sjetvu, dakle sijati u više navrata, i to ne samo na otvorenom, nego i u zatvorenom. Osim toga, treba povećati biološku raznolikost, čime povećavamo mogućnost da ćemo imati berbu. I treće, ne bi bilo loše početi eksperimentirati s vrstama koje su nove za naše podneblje, poput tomatila, čajota, perunaskih jagoda, koje su relativno otpornije na bolesti i nametnike – samo je dio savjeta koje je u svome predavanju iznijela Silvija Kolar Fodor.

O iskustvima stečenima na studijskim putovanjima u Portugalu, Engleskoj i Poljskoj govorila je Sunčana Pešak iz udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) uz pomoć ostalih sudionica projekta.

Na malom sajmu razmjene sjemenja bogatstvo raznih sorti

Na malom sajmu razmjene sjemenja bilo je izloženo pravo bogatstvo raznih sorti

– Modele smo vidjeli razne. Od onog gotovo poluprofesionalnog – knjižnice sjemena u Engleskoj, gdje korisnici dobivaju par paketića sjemena s obvezom da sortu razmnože i sjeme vrate, do recimo nekih totalno neformalnih modela u Portugalu. Tamo primjerice imaju organizirane sjemenarske krugove gdje svaki od sjemenara brine za svega nekoliko sorti. Tako zapravo svaki raspolaže s malim brojem sorti, ali zajednički imaju jednu veliku kolekciju – riječi su Sunčane Pešak iz ZMAG-a.

Na malom sajmu razmjene sjemenja u sklopu događanja bili su prisutni naši domaći mali proizvođači, ali s bogatom ponudom raznolikog sjemenja. Udruga Gredica novu razmjenu sjemenja najavljuje za razdoblje uoči proljeća.

Fotografije albuma možete pogledati u našem fotoalbumu.

Osim toga, ovoga puta malo smo se poigrali i kamerom i pripremili malu reportažu s događanja. Govore Silvija Kolar Fodor, Sunčana Pešak, Mara Bogović, Ivka Pereglin i Zlata Nanić.