Oznake

, , ,

Kuhinjskom otpadu nije mjesto u kanti za smeće, a kompostirati se može ne samo u vrtu, već i na balkonu, na terasi pa čak i u stanu!

kuhinjski otpad ilustracija“Kompostiranje u stanu” naziv je radionice koju će Cvijeta Biščević iz Zagreba održati u subotu 6. prosinca u prostorijama varaždinskog Centra kreativne industrije (Ulica Mihovila Pavleka Miškine 39). Organizator radionice, koja počinje u 10 sati i trajat će oko dva sata, je Udruga “Gredica”.

Permakulturna aktivistica Cvijeta Biščević, članica udruga ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa i Parkticipacija, na radionici će govoriti o tome kako nije nužno imati vrt da bi se organski ostaci iz domaćinstva mogli kompostirati, već je to moguće napraviti i u stanu, na balkonu ili na terasi.

cvijeta biscevic

Cvijeta Biščević, voditeljica radionice

– Naučit ćemo kako imitirati prirodne uvjete razgradnje putem procesa kompostiranja i kako taj proces primijeniti za zbrinjavanje kuhinjskih otpadaka na licu mjesta – najavljuje Cvijeta Biščević.

Struka procjenjuje da udio biološkog otpada u ukupnom mješivotom komunalnom otpadu čak 30%! U međuvremenu, nakon višegodišnjih najava, prikupljanje biootpada u Varaždinu još uvijek nije zaživjelo. Međutim, osim što može biti učinkovit i koristan način zbrinjavanja biootpada, kompostiranjem pretvaramo organske otpatke u visokovrijedan resurs za uzgoj biljaka koji ujedno pobošljava strukturu tla, zadržava vlagu, prozračuje tlo, povećava mikrobiološku aktivnost u tlu te doprinosi prirodnoj otpornosti biljka na nametinke i bolesti.

Cijena radionice iznosi 60 kuna, a za članove Udruge “Gredica” 40 kuna. Zbog ograničenog broja polaznika, potrebno je prijaviti se na gredica.varazdin@gmail.com ili 099 345 1041, najkasnije do četvrtka, 4. prosinca.